
Στο γραφείο μου παρέχονται Συνεδρίες Ατομικής Ψυχοθεραπείας Ενηλίκων, Παιδιών & Εφήβων, Συνεδρίες Συμβουλευτικής Γονέων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Οι συνεδρίες παρέχονται σύμφωνα με το μοντέλο της Γνωσιακής Συμπεριφοριστικής Θεραπείας.
Τι είναι η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία;
Η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία είναι ένα πολύ καλά εμπειρικά τεκμηριωμένο μοντέλο ψυχοθεραπείας, που στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα, τα οποία έχουν εξαχθεί από σταθερές, θεμελιωμένες και αποδεδειγμένες θεωρίες. Αποτελεί σήμερα μία από τις αποτελεσματικότερες θεραπευτικές μεθόδους για ποικίλες δυσκολίες και διαταραχές.
Θεμέλιος λίθος της ΓΣΘ είναι η αρχή ότι οι συναισθηματικές αντιδράσεις των ατόμων και η συμπεριφορά τους προκαλούνται από σκέψεις και αντιλήψεις τους για τον εαυτό , τον κόσμο και το μέλλον. Δηλαδή, δεν είναι η ίδια η κατάσταση που καθορίζει το συναίσθημά μας και την συμπεριφορά μας, αλλά η νοηματοδότηση που κάνουμε σε αυτή την κατάσταση. Ο τρόπος που κάθε άτομο ερμηνεύει μια πληροφορία ή ένα ερέθισμα, είναι αυτός που θα προκαλέσει το συναίσθημά του και κατ’ επέκτασιν την αντίδρασή του και τις επιλογές του. Όπως είχε πει ο αρχαίος στωικός φιλόσοφος, Επίκτητος : “Oι άνθρωποι δεν ενοχλούνται από τα ίδια τα πράγματα, αλλά από τις αντιλήψεις που έχουν γ’ αυτά τα πράγματα!»
Στόχος, λοιπόν, της ΓΣΘ είναι να δώσει στο άτομο τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να μπορεί να εντοπίζει, να επεξεργάζεται και να αναδομεί τις δυσλειτουργικές σκέψεις, οι οποίες το οδηγούν σε δυσφορικά συναισθήματα, δυσλειτουργικές συμπεριφορές και επιλογές. Η θεραπεία βοηθά τον θεραπευόμενο να αναπτύσσει εναλλακτική οπτική στις καταστάσεις , καλλιεργώντας του την ανθεκτικότητα, την ευελιξία σε στρεσογόνες καταστάσεις, και ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση και την αυτογνωσία του.
Ένα βασικό χαρακτηριστικό της ΓΣΘ είναι ο συνεργατικός χαρακτήρας της σχέσης ανάμεσα στον θεραπευτή και τον θεραπευόμενο. Και οι δύο έχουν σημαντικό, ισάξιο ρόλο στη θεραπεία, με ισότιμο μοίρασμα της δουλειάς. Ο θεραπευτής, από τη μία, έχει γνώσεις για την ψυχοθεραπεία , ενώ ο θεραπευόμενος, από την άλλη, είναι εκείνος που δίνει πληροφορίες για το πώς αντιδρά και πώς σκέφτεται ο ίδιος. Σε ένα κλίμα εχεμύθειας, σεβασμού και ασφάλειας, αυτή η ισχυρή θεραπευτική συμμαχία θέτει ως κοινή πορεία την επίτευξη των ατομικών στόχων του θεραπευόμενου. Σκοπός αυτής της πορείας είναι να γίνεις, ο θεραπευτής του εαυτού σου, απομακρύνοντας τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις επιλογές που σε βαραίνουν, επιτυγχάνοντας έναν πιο ευτυχισμένο εαυτό.
ΑΤΟΜΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ
Ενδεικτικά, οι δυσκολίες οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο των Ατομικών Συνεδριών με Ενήλικες είναι:
- Άγχος, Κρίσεις Πανικού, Ειδικές Φοβίες, Κοινωνικό Άγχος, Αγοραφοβία, Μετατραυματικό Στρες, Εργασιακό Στρες
- Χαμηλή αυτοεκτίμηση
- Αίσθημα διαφορετικότητας
Κατάθλιψη, Δυσθυμία, Αίσθημα μοναξιάς, αδιεξόδου - Προβλήματα στην επικοινωνία & στις σχέσεις
- Πένθος
- Χωρισμός, Αποχωρισμός, Διαζύγιο
- Σεξουαλικές Δυσλειτουργίες
- Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής, Αρνητική εικόνα σώματος
- Διαταραχές Ύπνου
- Ιδεο-ψυχαναγκαστική Διαταραχή
- Συμβουλευτικές Συνεδρίες κ.α.